Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos karmelowy do deserów

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. słodkiej śmietanki 30 % 1
szkl. cukru trzcinowego Demerara 1/2
szkl. cukru trzcinowego Muscovado 1/2
szkl. wody 1/2
łyżki masła 2

Przepis i sposób przygotowania na: Sos karmelowy do deserów

Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:36
z kolorami to nie pierwszy raz masz problemy, okulista się kłania
Smaczna_B 30.10.2013 16:42
jakoś nie widać , żeby ci zgęstniał i ten paskudny kolor , nie tak powinien wyglądać
SylwiaMagdaSabin 12.12.2011 14:13
pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
BozenA 19.10.2011 15:39
super
BozenA 19.10.2011 15:39
super
czekoladka_m 31.07.2011 20:14
ja również muszę koniecznie wypróbować ten sos:)
Ewa104 03.07.2011 10:43
Zapisuję do swojej księgi i jak tylko będzie okazja wypróbuję.
IZABELA29 30.03.2011 09:14
nigdy tak nie robiłam
agnieszka189 31.01.2011 09:23
słodka pychotka
BozenA 30.01.2011 13:03
pycha
BozenA 30.01.2011 13:03
pycha
BozenA 30.01.2011 13:03
pycha
BozenA 30.01.2011 13:03
pycha
bogumiła3 14.09.2010 21:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak