Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta młoda 1 szt
ryż 200 g
mięso mielone z indyka 500 g
mięso mielone wołowe 500 g
kostka warzywna 1 szt.
jajko 1 szt.
majeranek do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i sparzyć kapustę wrzącą wodą. Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku , solą, papryką,pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 20 gołabków. Ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty , na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką warzywną rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 30 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 27.06.2011 19:58
smaczne w młodej, nie jadłam
Jolanta_P-S 27.06.2011 07:27
Wyjeżdżaliśmy na wakacje, więc mąż zrobić synowi, żeby przeżył;)
pacpaw 26.06.2011 21:57
dawno nie jadłem gołąbków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak