Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z musem jabłkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
mleko 100 ml
drożdże 2 dag
cukier puder 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
masło 5 dag
Na mus:
jabłka 1 kg
cukier 10 dag
cytryna 1 szt
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z musem jabłkowym

1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. 2/3 włóż do garnka, duś, aż się rozgotują. Dodaj cukier, rodzynki i resztę jabłek, duś 5 min.
2. Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, dodaj jajko, żółtko, szczyptę soli i drożdże roztarte z 2 łyżkami ciepłego mleka.
3. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej utartą masę oraz pozostałe mleko. Wyrób jednolite ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj musem jabłkowym, zwiń roladę, delikatnie skręć ją wokół własnej osi. Włóż do formy, posmaruj żółtkiem. Gdy wyrośnie, piecz ok 45 min w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.01.2014 07:18
pyszne ciasto
kate.500 02.09.2013 09:37
pyszne ciasto
Katarzyna59 07.07.2013 18:31
wspaniałe ciacho
Halina14 07.04.2013 12:58
zawsze robię struclę z makiem ale z jabłkiem muszę wyprubowac
agnieszka214 16.03.2013 12:22
pyszny pomysł lubie strucle
adam1f 06.09.2012 23:08
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak