Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rodzynkami i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
drożdże 5 dag
mleko 1 szkl
cukier 15 dag
żółtko jajek 5 szt
sól do smaku
masło 10 dag
rodzynki 10 dag
Na kruszonkę
masło 10 dag
cukier 10 dag
mąka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rodzynkami i kruszonką

1. Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka, rozetrzyj z 2 łyżkami mąki i cukru, odstaw w ciepłej wodzie, osącz.
2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz.
3. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej żółtka, sól i rozczyn, wymieszaj. Masło i pozostały cukier podgrzej z resztą mleka, aby się rozpuściły. Przestudzone dodaj do ciasta, wyrób. Dodaj rodzynki.
4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, przełóż do dużej, natłuszczonej formy.
5. Składniki i kruszonki posiekaj nożem, zagnieć, rozkrusz w palcach, posyp ciasto.
6. Placek wstaw do piekarnika o temp 160 stopni, gdy wyrośnie, piecz go jeszcze ok 50 min w temp 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.03.2014 09:35
pyszny placek
Dorian 20.02.2013 08:38
pycha
Bernadeta1 20.10.2012 01:15
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak