Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce / jak na placki ziemniaczane/ i odcisnąć przez lniane płótno. Powstały sok odstawić na około 30 minut, następnie odlać płyn znad osadu, a ten dodać do masy ziemniaczanej. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko, mąkę i sól do smaku dodać do surowych ziemniaków. Masę wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić.

Mięso pokrojone na plastry usmażyć na łyżce smalcu, dodać pokrojoną cebulę i udusić do miękkości. Przestudzone mięso zmielić i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, nadziewać mięsnym farszem i sklejać formując owalne kluski, kształtem przypominające cygara.

Wkładać do osolonego wrzątku i gotować 20 – 30 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia.

Podawać okraszone wysmażonymi skwarkami z boczku i z gęstą śmietaną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    przepyszne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Lubię kluski na bazie ziemniaków:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Bardzo ciekawe tylko szkoda że takie pracochłonne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    moja babcia je robiła, oj i to był przysmak... muszę i ja spróbować :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Moja babcia też robiła:) pamiętam ten smak!
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubię je
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    jak ja to lubię ...tylko zrobić nie umiem....
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    to jest rewelacyjne,
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wyglądają bardzo zachęcająco
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszne te kluchy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    są pyszne a ja uwielbiam to danie
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa:) Moja Mama robi najlepsze na świecie :) Lubię je zarówno z farszem, jak i same, odsmażane na masełku albo podgrzewane w mleku :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    znakomita propozycja na smaczny obiadek
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    smaczne danie,my nie robimy takiego
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    A ja właśnie dziś miałam na nie taaaaaką ochotę !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    prawdziwa uczta
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    prawdziwa kresowa kuchnia

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !