Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z rodzynkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 2 szk
cukier 3/4 szk
cukier waniliowy 1 szt
aromat waniliowy 5 kropla
margaryna Kasia 200 g
twaróg 300 g
gęsta śmietana 1/2 szk
proszek do pieczeni 2 łyżeczka
rodzynki 3/4 szk
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z rodzynkami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Żółtka oddzielić od białek.
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć z cukrem, cukrem i aromatem waniliowym.
Do utartej margaryny dodać żółtka i dalej ucierać, dodać twaróg i miksować.
Następnie dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wsypać rodzynki i połączyć je z ciastem.
Na koniec ubić pianę ze szczyptą soli i dodać ją do ciasta.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 26.03.2012 18:13
tak, na Wielkanoc w sam raz.
ZEWA 26.03.2012 18:13
tak, na Wielkanoc w sam raz.
Sylwia31 26.03.2012 17:03
świątecznie:-))
Sylwia31 26.03.2012 17:03
świątecznie:-))
Sylwia31 26.03.2012 17:03
świątecznie:-))
jolita 01.07.2011 07:58
mniam mniam
agnieszka214 30.06.2011 15:56
pycha
Katarzyna/kate1980 26.06.2011 22:12
super
ZEWA 26.06.2011 10:57
tak, pyszniutka
aguus 25.06.2011 21:18
Pyszniutka!
marmar 25.06.2011 16:28
musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak