Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyk na grzybku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cebula 5 szt
białe wino 100 ml
ocet balsamiczny 3 łyżka
sos sojowy jasny 3 łyżka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
przyprawa do szaszlykow 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 50 ml
mąka 150 g
woda 300 ml
grzyby suszone 1,5 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyk na grzybku

Grzybki namoczyć.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry ( 1 cebula na 1 szaszłyk )
Pokrojone mięso wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy i odstawić na około 40-50 minut.
Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nadziewać mięso na przemian z cebulą.
Na patelni rozgrzać olej, szaszłyki obtoczyć w mące, kłaść je na tłuszcz i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gdy szaszłyki są podsmażone na wierzch wyłożyć grzyby, leciutko posolić i podlać wodą.
Przykryć wszystko pokrywką i dusić do miękkości w miarę potrzeby podlewając wodą około 40 - 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika79 08.04.2012 14:12
fajne
Monika79 08.04.2012 14:12
fajne
jolita 01.07.2011 07:59
mniam mniam
evita0007 30.06.2011 15:02
Ale pyszności wyczarowałaś mniam,mniam ;-)
izka2086 29.06.2011 11:13
ciekawy pomysł...
izka2086 29.06.2011 11:13
ciekawy pomysł...
izka2086 29.06.2011 11:13
ciekawy pomysł...
izka2086 29.06.2011 11:13
ciekawy pomysł...
Katarzyna/kate1980 26.06.2011 22:12
świetny pomysł
Misiek1 25.06.2011 21:16
Super smaczny!
ewasylwia 25.06.2011 10:29
zjadłabym coś takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak