Sposób przygotowania

1.Szynkę pokroić w długie paski o szerokości 2 cm.
2.Cebulę pokroić w półkrążki i dokładnie oddzielić od siebie każdą warstwę cebuli.
3.Na patelni rozgrzać masło zmieszane z olejem ( ja użyłam krokoszowego, ale może być także inny olej dobrego gatunku) i włożyć na to cebulę i polać ją octem balsamicznym.
4.Pod koniec smażenia doprawić ją solą i pieprzem.
5.Na podsmażoną cebulkę wrzucić mięso i wszystko podsmażać na dużym ogniu, aż mięso się przyrumieni ( ciągle mieszając).
6.Zmniejszyć płomień i podlać mięso bulionem warzywnym, dodając listek laurowy.
7.Dusić mięso pod przykryciem około 50-60 minut.
8.Pod koniec gotowania do sosu dodać koncentrat pomidorowy oraz bazylię i doprowadzić do zagotowania.
9.Na koniec do sosu dodać garść startego sera i ciągle mieszając doprowadzić do jego całkowitego rozpuszczenia się.
10.Na koniec - jeśli będzie taka potrzeba- można całość doprawić; gdyby potrawa była za kwaśna ( zależy od koncentratu pomidorowego), to można dodać odrobinę cukru.
11. Najlepiej smakuje z ogórkiem konserwowym lub kiszonym.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    wspaniale się zapowiada
  • 3
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    prezentuje się wyśmienicie:)
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ślicznie się prezentuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Bardzo apetyczne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    faktycznie cudo!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    rewelacja:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    super wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !