Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z dodatkiem pomelo

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 małej szt
marchewka 1 duża szt
pietruszka korzeń 1/2 małej szt
natka pietruszki
pomelo 2-3 grube plastry
cebula czerwona 1/2 szt
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
pieprz do smaku
oliwa do smaku
jabłko 1 duża szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z dodatkiem pomelo

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy, grube zakończenia liści kroimy w kostkę.
Marchew, jabłko i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych okach tarki. Natkę pietruszki i cebulę (każde osobno) siekamy - tym razem dodałam natkę mrożoną. Pomelo szorujemy szczoteczką i płuczemy gorącą wodą, odkrawamy dwa /trzy grube plastry ze środkowej części owocu.
Wybieramy miąższ spomiędzy białych osłonek (albedo) i kroimy w kostkę.
Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy rozdrobnione pomelo, wciskamy troszkę soku z cytryny, dodajemy soli leciutko do smaku.
Pozostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie łączymy składniki sałatki z sosem, dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy do salaterki lub na półmisek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 15.04.2012 13:02
ciekawe
grasylwia 15.01.2012 10:51
muszę spróbowac zrobić
Dorota71 20.09.2010 11:49
super
IZABELA29 27.08.2010 08:47
zapewne pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak