Sposób przygotowania

Możemy zrobić go samodzielnie!

Ocet balsamiczny im starszy tym lepszy, ale do tego syropu możemy użyć takiego tańszego. Taki syrop można czasami dostać w sklepie, ale ostatnio nigdzie go nie widziałam więc postanowiłam zrobić sama. Ocet balsamiczny wlewamy do małego rondelka i stawiamy na niedużym ogniu, gotujemy aż będzie miał konsystencję syropu - ma lekko wrzeć - studzimy (trzeba pamiętać, że stygnąc jeszcze zgęstnieje). Nie dodajemy żadnego cukru, nie ma takiej potrzeby bo ocet redukując pozostaje słodko kwaśny. Jedynym mankamentem jest octowy zapach w całym domu, ale ten szybko wietrzeje. Syrop możemy używać od razu po ostudzeniu albo przelać do buteleczki i przechowywać przez jakiś czas. Pyszne są z nim lody waniliowe albo świeże truskawki, spróbujcie sami! Bardzo ładnie dekoruje się nim potrawy i talerze przy pomocy buteleczki z \"dziobkiem\". Jest bardzo intensywny w smaku więc bardzo wydajny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Wykorzystam
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dzisiaj widziałam w Carrefourze kilka rodzajów syropu balsamicznego - z pomarańczami, malinami i jeszcze jakieś inne...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    dobry dodatek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    O proszę :) w sklepie takiego syropu jeszcze nie widziałam, ale też nie szukałam- może dlatego nie widziałam ;-) Sama za to robię go od czasu do czasu i to nie tylko do słodkich potraw. Uwielbiam smak tego syropu np z połączeniu ze świeżymi pomidorami i grzankami z białego pieczywa
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    trzeba będzie wypróbować:)) Pozdrowionka:))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !