Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprz szynka łopatka 500 g
cebula 0,5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
chleb 2 kromki
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt
sól
pieprz
bazylia szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
kapary 1 łyżeczka
wywar mięsny 4-5 łyżek
do sosu
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
szczypiorek
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym

Mięso umyć włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie , kucharek i jałowiec. Ugotować do miękkości.
Mięso wystudzić, wywar przecedzić i pozostawić. Mięso zmielić wraz z chlebem i czosnkiem. Pieczarki drobno posiekać i przyrumienić na patelni, dodać do masy mięsnej, dodać też kapary jajka i przyprawy. Masę wymieszać i w razie potrzeby, gdyby była za sucha, dodać odrobinę wywaru.
Z masy robić pulpety, wielkości brzoskwini. Zagotować wywar i partiami ugotować w nim pulpety (ok. 5-7 min). Wyjąć, ułożyć w naczyniu i przygotować z reszty wywaru sos, dodając koncentrat pomidorowy i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
LuKaSz4761 29.06.2012 10:25
super
agnieszka214 29.06.2011 15:28
orginalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak