Sposób przygotowania

Kotlety lekko rozklepać, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć lekko w mące pszennej. Grzyby świeże oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety do zrumienienia z obu stron, przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy masło, podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę, dodajemy grzyby (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy całkowicie), smażymy ok. 5-10 min. aby grzyby zmiękły. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli grzyby puściły dużo wody to możemy sosu nie odparowywać tylko zagęścić mąką kukurydzianą - nie trzeba jej rozrabiać wcześniej z wodą, można po troszeczku dodawać do pyrkotającego sosu. Do sosu wkładamy obsmażone kotlety i dusimy całość 3-5 min. Podajemy z purre z ziemniaków i marchewki, posypując całość posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Komentarze

  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Jakoś nie mogę się przemóc do kurek, nigdy jeszcze nie robiłam:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Elu, najważniejsze żeby nie długo je smażyć czy dusić bo zamiast mięknąć robią się gumowate i niedobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    kurki na pewno dają wyjątkowy smak
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marek6

    Dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    fajnie, że trafiłam na ten przepis, kurki u nas wszędzie ...jutro na obiad będzie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Danost

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !