Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka kolorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 strąk
papryka zielona 1 strąk
ogórki konserwowe 3 szt
wędzony boczek 15 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
mąka 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
jogurt naturalny 1 szklanka
śmietana 12% 1 szklanka
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kolorowa

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, gotujemy i odcedzamy.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Ogórki i boczek również kroimy w kostkę. Dymki w krążki.Na rozgrzanym oleju rumienimy boczek, dodajemy czosnek, cebulę, paprykę i smażymy ok. 5 min często mieszając. Warzywa z boczkiem oprószamy mąką, mieszamy, wlewamy bulion, jogurt i sok z cytryny, przyprawiamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemu ziemniaki i ogórki. Potrawę ozdabiamy kleksami z śmietany i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 28.08.2011 21:41
pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak