Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki w karmelu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 75 dag
masła 2 łyżki
cukru 3 łyżki
drobiowa 1 kostka
olej 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki w karmelu

Etapy przygotowania

1. Ziemniaki umyć ,obrać,wyżłobić kulki.Rozgrzać olej w niskim rondlu.Wrzucić kulki ziemniaczane i rumienić przez kilka minut.Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu.

2. Na suchą patelnię wsypać cukier i łagodnie podgrzewać ,poruszając patelnią kolistym ruchem,dopóki cukier się nie stopi i nie nabierze złotego koloru.Do karmelu włożyć masło,następnie kulki ziemniaczane podgrzewać je kilka minut,aż całe pokryją się karmelem.Można posypać chili.

3. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie.Kiedy masa karmelowa zacznie gęstnieć wlać na patelnię kilka łyżek rosołu drobiowego.Przełożyć kulki na półmisek,posolić,posypać natką pietruszki.Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 24.06.2011 15:32
ciekawie musi to smakować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak