Sposób przygotowania

Serek rozcieramy dobrze dodając trochę jogurtu - nie za dużo, masa musi być zwarta. Masę doprawiamy odrobiną soli, cukru (ksylitolu) i pieprzu, formujemy kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie kształtujemy je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkrawamy piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki kroimy na półplasterki. Z sera żółtego wykrawamy trójkąty, na których usiądą szczurki. Uformowanym szczurkom robimy oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wciskamy w tułów z masy twarogowej. Złożenie koreczka - na spód kładziemy piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowujemy do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadzamy na łączkę z liści sałaty ii listków natki. Podajemy z sosem. Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniem

Podawać np. z sosem rzodkiewkowym http://www.doradcasmaku.pl/przepis/14497/sos-dip-rzodkiewkowy.html

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Slodkie i pocieszne!:)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ale urocze
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    Świetne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Śliczniuśkie i pewnie bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Śliczniuśkie i pewnie bardzo smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    śliczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marcela

    jej piękne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !