Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z serem feta i ziarnami słonecznika

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser feta 20 dag
sałata lodowa 1 główka
pomidorki koktajlowe 6 szt
ziarna słonecznika 4 łyżki
kukurydza konserwowa 1 puszka
oliwa 5 łyżek
ocet winny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek 3 łyżki
cykoria 1 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z serem feta i ziarnami słonecznika

Pomidorki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Kukurydzę dobrze odsączamy. Cykorię myjemy i dokładnie osuszamy. Ser feta odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę.Liście sałaty opłukujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.Ziarna słonecznika podprażamy na suchej, gorącej patelni.Do salaterki wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojone pomidorki, kukurydzę i kawałki sera feta.Delikatnie mieszamy.Oliwę mieszamy z octem winnym, solą, pieprzem i papryką.Powstałym sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi ziarnami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak