Sposób przygotowania

Dorsz jedna sztuka świeży (ja miałam ok.35dkg)
1 łyzeczka oliwy z oregano
5 listków bazylii
2 gałązki lubczyku
1 duzy plaster cytryny
sól,pieprz (wg.uznania)
1 kawałek folii aluminiowej

Składniki na:
sos cytrynowo-ziołowy

1/2 szklanka śmietanki(słodkiej)
1/2 sok z cytryny
6 wiekszych listków bazylii
2 gałązki lubczyku

Śmietanke wlewamy do miseczki,do niej dodajemy wyciśniety sok z cytryny i drobno posiekane zioła. Lekko solimy i pieprzymy.Mieszamy i mamy gotowy sosik.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rybę myjemy i czyscimy ją pod bierzącą wodą z łusek.Osuszamy recznikiem papierowym.
Listki bazylii i lubczyk siekamy i mieszamy ją z łyzeczka oliwy.Rybę kropimy cytryną,nacieramy ją masą z ziół,solimy,pieprzymy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ją układamy na folii aluminiowej zawijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 30 minutek.Po upływie tego czasu odkrywamy folie i zapiekamy jeszcze z 10 minut.Przekładamy na talerz polewamy sosem ziołowym i zajadamy ;)

SMACZNEGO. . . . .

Ja podałam z frytkami i surówką.

Wspaniała soczysta rybka z dodatkiem lubczyku w lekkim sosie = Niebo w Ustach :-)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Ślicznie wygląda i doskonale smakuje. Dorsz jest bardzo dobry. Szkoda, że tak dużo ludzi zdradza go z pangą :(
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobra ryba.
  • 0
    th23
    Opublikowano

    ttrytka

    smaczny dorsz

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !