Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-jogurtowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 150 ml
mak 150 g
cukier 200 g
mąka 300 g
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej słonecznikowy 150 ml
cukier puder 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-jogurtowe

Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zemleć. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników łącznie z makiem i delikatnie wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Lukier - do cukru pudru dodać 3 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa. Posmarować ciasto i poczekać aż polewa wystygnie.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 11.07.2011 22:53
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak