Sposób przygotowania

Ciecierzycę opłukać. Zalać wodą i pozostawić na noc. Odsączyć. Doprawić pietruszką i papryką. Dodać pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek, pokruszony chleb. Całość zmiksować na dość gładką masę. Można użyć również maszynki do mielenia mięsa. Do masy dodać mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pozostałe przyprawy. Dolać ok. 1/4 szklanki zimnej wody. W oddzielnym naczyniu rozrobić 2 łyżeczki proszku do pieczenia w pół szklanki wody. Dłonie moczyć w tym roztworze, a następnie formować kulki lub wałeczki z masy. W wysokim naczyniu rozgrzać olej. Falafel smażyć ma się w głębokim tłuszczu. Kulki lub wałeczki powinny smażyć się na głęboki złoty kolor.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    podoba mi się takie danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dorlil

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !