Sposób przygotowania

Grzybki odsączamy z marynaty. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, delikatnie obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoiczka i zalewamy octową marynatą od grzybów, odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie osączamy Łodyżki natki tniemy na kawałeczki dł. ok 5mm i robimy oczka wciskając je w jajka. Buzie robimy z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykrawamy kółka kieliszkiem albo tniemy je na kwadraty - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego. Montujemy ludki - na krążku sera kładziemy krążek marchewki, na to stawiamy jajeczko i nakładamy kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spinamy od góry wykałaczką. Ludki ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podajemy z sosem. Sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Podajemy do jajek, koreczków, jako dip do warzyw.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    napewno zrobie mojemu synkowi
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Polecam na miłą imprezę>>>
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Polecam na miłą imprezę>>>
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    śliczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    BozenA

    genialne
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    genialne
  • 1
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    pi?knie wygl?daj?,na niejednej imprezie zrobi?y by furore:-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    EWI

    cudne
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Pomysłowo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !