Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
cukier 80 g
masło 4 łyżki
drożdże 20 g
jajko 1
żółtko jajek 2
cukier waniliowy 1 łyżka
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec drożdżowy

Rozpuścić drożdże w mleku. Masło utrzeć z cukrem. Mieszając kolejno dodawać jajko i żółtka. Następnie dodać drożdzę. Wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkowac na dwa placki, posmarowac masą makową i zrolować. ułożyć rolady na natłuszczonej blasce piec 1 h w 200 stopniach

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak