Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczkowe zawijaski z niespodzianką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cienkich plastrów chudego boczku wędzonego, parzonego (po jednym na roladkę) 10-15
moreli suszonych (j.w.) 10-15
migdałów 10-15
kawałek sera żółtego twardego, ok 10dkg 1
konfitura morelowa 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Boczkowe zawijaski z niespodzianką

Morele możemy namoczyć w alkoholu, ale nie jest to konieczne. Powinny być jednak dość miękkie, nie za bardzo wysuszone. Do każdej, w miejsce po pestce, wkładamy po jednym migdale i słupku/kawałku żółtego sera, \"zamykamy\" owoc. Z plastrów boczku odkrawamy skórę jeśli ją ma i wycinamy delikatnie ew. chrząstki. Każdy plaster oprószamy lekko papryką mieloną, układamy przy jednym brzegu jedną morelę i zwijamy a następnie spinamy drewnianą wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na suchej, mocno nagrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron. Zrumienione zawijaski przekładamy na półmisek i podajemy gorące z dodatkiem sosu. Sos: jogurt mieszamy z konfiturą morelową i doprawiamy sosem słodko-ostrym chili w/g własnego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malcik111 11.02.2012 15:01
super, boczek jest w tej postaci na prawdę boski!
wedith1 20.09.2010 21:21
Lubię takie niespodzianki:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak