Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwowe bezy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
mleko 200 ml
masło 2 łyżki
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
śliwki suszone 30 dag
rum 1 kieliszek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwowe bezy

Drożdże rozcieramy łyżką cukru, dolewamy mleko. Całość przelewamy do miski z mąką. Odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy pozostały cukier, roztopione masło, rum, żółka. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto nabieramy łyżką, w środem wciskając śliwkę. Smażymy na głębokim oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 07.11.2011 22:12
pycha
aginaa 23.06.2011 10:45
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak