Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
boczek surowy 30 dag
wątróbki z kurczaka 30 dag
suszona żurawina 30 dag
włoszczyzna 1 pęczek
jajko 5-6 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
mleko 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3-5 ziaren
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki
goździki mielone 1/3 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Porada

Włoszczyznę dodać bez kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z żurawiną

Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kilka mniejszych części, włożyć do garnka. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak aby prawie przykryła składniki, gotować na małym ogniu do miękkości - aż mięso będzie odchodziło od kości. Zostawić w wywarze do wystudzenia. Boczek pokroić w dużą kostkę, zrumienić na suchej patelni, podlać kilkoma łyżkami wody i udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę i dusić razem 10 min., ostudzić. Kurczaka i warzywa odcedzić - wywar możemy zużyć na zupę. Mięso i skórę z kurczaka dokładnie obrać od kości i zmielić dodając boczek, wątróbkę, część warzyw gotowanych (1 marchewkę, po kawałki pietruszki i selera). Mielimy 2-3 razy. Do masy mięsnej dodajemy bułkę tartą, mleko i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i ziołami, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy żurawinę, mieszamy. Foremki keksówki smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara40 18.01.2012 21:36
Smaczny przepisx
tomek18 05.08.2011 14:45
uwielbiam takie domowe pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak