Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik z powidłem śliwkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
jajko 4 szt
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoiczek
orzechy włoskie 100 g
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: piernik z powidłem śliwkowym

Zagotować tłuszcz z wodą cukrem i kakao, wymieszać aż wszystko się rozpuści i wsypać mąkę z proszkiem. Dodać żółtka, olejek, orzechy, rodzynki posypać mąką. dodać pianę z czterech białek( stopniowo) wymieszać i wylać do dwóch blaszek podłużnych.
piec w 170 C przez 40 min
Gdy piernik przestygnie przecinamy go w połowie wysokości i smarujemy powidłem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 28.10.2011 14:59
pycha
tonia 24.06.2011 11:36
to jest pyszne !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak