Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa neapolitańska z marchewkami w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1/2 szt
włoszczyzna 1 pęczek
papryka czerwona 1/2 strąka
pomidor mały 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
żółtko jajek 2 szt.
makaron nitki 15 dag
sól
pieprz
ZAPIEKANE MARCHEWKI
marchewki 1 kg
mleko 1/2 szkl.
jajko 3 szt.
mąka 4 łyżki
sól
cukier
parmezan starty 20 dag
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa neapolitańska z marchewkami w cieście

1. Włoszczyznę, paprykę oczysć, cebulę obierz, pomidora umyj. Kurczaka umyj, zalej wodą, chwilę gotuj. Ponownie umyj, włóż do rondla, zalej 2,5 litra wrzątku. Dodaj warzywa, osól, gotuj 50 min.
2. Zapiekane marchewki: marchewki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół. Zalej wrzącą osoloną wodą ze szczyptą cukru. Mleko zagotuj, wlej do marchewek, ugotuj. Odcedź. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, ubijając, wsyp przesianą mąkę. Połącz. Ostudzone marchewki ułóż na natłuszczonej blaszce, zalej ciastem. Piecz 20 min. w temp. 190 stopni.
3. makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zupe przecedź, zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj rozmącone z kilkoma łyżkami zupy żółtka, połącz, nie gotuj (możesz też dodać pokrojonego kurczaka i warzywa). Przypraw posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Dodaj makaron, posyp startym żółtym serem i grubo pokrojoną natką. Zapieczone marchewki pokrój na porcje. Podawaj do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.06.2011 19:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak