Sposób przygotowania

Mąki mieszamy w jednym naczyniu dodając cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z cytryny. Zawartość obu misek łączymy, ale mieszamy krótko - tylko do lekkiego połączenia składników bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną! Porcje ciasta nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy ok.15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam jedną patyczkiem czy są upieczone. Jeszcze ciepłe posmarowałam z wierzchu lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, i posypałam posiekaną żurawiną. Wyszło mi 16 muffinek i zniknęły błyskawicznie!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    pięknie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    mdepfs

    kocham muffinki i bede musiala sprobowac !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Interesujący przepis- na pewno wypróbuję.
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Bardzo fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    pieknie wygladaja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    katoda

    Ale kuszą żeby je spałaszować... Muszę zrobić narzeczonemu, bo uwielbia muffinki :)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ciekawy smak bedzie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    aż ślinka cieknie mmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    aż ślinka cieknie mmm
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie dziwię się bo są bardzo pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    AnielskaSlodycz

    dobre i fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !