Sposób przygotowania

Łopatkę i podgardle kroimy na mniejsze kawałki, rumienimy na patelni - nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z podgardla. Zrumienione mięso przekładamy do garnka, na tłuszczu podsmażamy do lekkiego zrumienienia pokrojoną na ósemki obraną cebulę, dokładamy obrane warzywa korzeniowe, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy ok. 1,5 szkl. wody i dusimy do miękkości. Kiedy mięso jest już miękkie na wierzchu układamy oczyszczone kawałki wątróbki i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min.. Całość odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. W sosie z duszenia namaczamy suche bułki. Gdy nasiąkną mielimy je razem z mięsem, wątróbką i warzywami - robimy to 2;3 - krotnie - pamiętajmy o usunięciu liści laurowych i ziela. Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i wbijamy jajka, dokładnie wyrabiamy. Po wyrobieniu próbuję czy masa jest dość słona - po upieczeniu aromat suszonych przypraw będzie bardziej wyrazisty więc ostrożnie z ich dosypywaniem. Foremki, ja używam keksówek, wysmarować roztopionym smalcem i wysypać tartą bułką. Napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Wierzch wygładzić mokrą ręką albo łyżką. Pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Zapisałam przepis i muszę wypróbować taki pasztecik.
  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a ja muszę wyciągną kawałek zamrożony z Wielkanocy, zapomniałam o nim, a chętnie zjemy
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    ale pracowity...
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Bart, wcale nie tak bardzo - takie wrażenie robi pewnie mój długi, dokładny opis a poza tym przynajmniej wiesz co jesz a nie jakieś paskudztwo z puszki :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetnie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !