Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podsmażane ziemniaki z boczkiem i czerwoną fasolką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

natka pietruszki pęczek
papryczka chili 1
ząbki czosnku 2-3
gęsta śmietana 1 opakowanie
sól do smaku
ziemniaki młode
boczek 300 plastry
fasola 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Podsmażane ziemniaki z boczkiem i czerwoną fasolką

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do czasu aż będą prawie miękkie, wtedy odlewamy i odstawiamy na bok. Boczek kroimy w nieduże paseczki, siekamy chili, czosnek oraz natkę pietruszki. Boczek podsmażamy, kiedy tłuszcz się wytopi wyjmujemy go na talerzyk, a na tym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, kiedy będą miękkie dodajemy boczek, 3/4 czosnku i całość chili, po około 3 minutach dodajemy również osączoną z zalewy fasolę. Smażymy na małym ogniu. W tym czasie śmietanę przekładamy do miseczki, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy troszkę natki oraz posiekanego czosnku. Do ziemniaków wrzucamy natkę pietruszki, mieszamy i podajemy z sosem z gęstej śmietany, bądź jeśli ktoś woli z kefirem. Smacznego! (przepis zapożyczyłam z kwestismaku, ale zdjęcia są mojego wykonania)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anoosia 28.08.2011 11:58
mmm jakie smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak