Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik jogurtowy z botwinką i gotowanym mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 500 ml
zsiadłe mleko 500 ml
śmietana 18 proc 500 ml
jajko 2 szt
mięso z kurczaka 1 szkl
rzodkiewka 1 pęczek
botwinka 1 pęczek
ogórek 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
pomidor 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik jogurtowy z botwinką i gotowanym mięsem

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, posiekaj.
2. Do dużej salaterki wlej jogurt, śmietanę i zsiadłe mleko. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość roztrzep trzepaczką.
3. Oczyść botwinkę. Drobniutko pokrój buraczki, łodyżki i część liści. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
4. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórek zetrzyj na tarce. Włóż do salaterki z jogurtem. Dodaj botwinkę i mięso.
5. Chłodnik przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godz do lodówki.
6. Przed podaniem chłodnik posyp posiekanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 03.10.2013 10:13
dobry na letnie upały
kate.500 26.05.2013 22:13
smaczny chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak