Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
cebula 1 szt
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
wywar jarzynowy 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
koperek 1 pęczek
smietana 18% 2 szkl
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1/2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie śmietanowym

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Mięso mielone łączymy z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru jarzynowego, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy garść bułki tartej, dokładnie całość wyrabiamy. Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda i gęsta, trzeba dodać jeszcze trochę wywaru jarzynowego, a gdy za luźna-bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy kulki, obtaczamy w bułce, układamy na talerzu. Do dużego garnka wlewamy wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucamy ostrożnie pulpety. Mieszamy delikatnie, aby nie przywarły do dna. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Następnie wrzucamy posiekany koperek i podgrzewamy 5 minut, aby sos zgęstniał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 10.07.2011 04:48
Apetyczne:)
rosik93 03.07.2011 21:24
Świetnie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak