Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka czereśniowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 kg
sok z cytryny 1 szt
czereśnie 1 kg
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka czereśniowa

Czereśnie myjemy osączamy przekładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem,zakrywamy i odstawiamy na 30 dni w suche,zaciemnione miejsce.Co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem.Następnie zlewamy nalewkę i mieszamy z przecedzonym sokiem z cytryny,szczelnie zamykamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia.Owoce w słoju zasypujemy cukrem potrząsamy i odstawiamy.Gdy cukier się rozpuści zlewamy powstały syrop do większego słoika dolewamy nalewkę alkoholową.Po kilku dniach nalewkę przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek.Taka nalewka powinna dojrzewać 3 miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.11.2011 08:46
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak