Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i morelą w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab
bulion
białe wino

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i morelą w galarecie

Składniki:

* 1 kg schab bez kości,
* bulion,
* 1/2 szklanki białe wino,
* 1 łyżka żelatyna Prymat,
* słodka papryka Prymat mielona,
* pieprz czarny mielony Prymat,
* Sól,
* majeranek Prymat,
* 2 łyżki masło,
* 2 zabki czosnek,
* 1 łyzka chrzan,
* 200 gram śliwki suszone,
* morele suszone

Łyżkę masła utrzeć z solą, , majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śLiwcei morelą. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 90 minut w temp 200°C. W trakcie skrapiać gorącą wodą. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Kiedy spęcznieje zalać gorącm bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę auszpiku wlać na półmisek. Zastudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki. . Fantazyjnie ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Mocno ochłodzić. Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Baska Kaska 05.10.2011 09:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak