Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tulipan

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:

jajko 9 sztuk
cukier 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
mąka 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
mak 3 łyżki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Do masy:

śmietana 36% 0,5 litra
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tulipan

Przygotowanie ciasta: 
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejem. Wszystko delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 równe części.
Do I części dodać 9 żółtek oraz 2 łyżki mąki.
Do II części dodać łyżkę kakao
Do III części dodać 3 łyżki suchego maku.
Do IV części dodać kisiel (suchy).

Ciasto wlewamy do tortownicy na środek po 3 łyżki z każdej masy. Piec około 40 min. w 180 stopniach.

Przygotowanie masy: 
Śmietanę ubić i dodać chłodną galaretkę (rozpuszczoną w jednej szklance wody). Na chwilę wstawić do lodówki.

Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy kremem w taki sposób, aby wystarczyło nam masy na górę i boki ciasta. Wierzch można posypać czekoladą
Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 19.12.2012 14:58
pyszne
jozefinach 28.02.2012 09:43
Pyszności.
misia53 08.11.2011 10:58
ślicznie wygląda
1j1o1l1a1 22.06.2011 20:54
wyjątkowo dekoracyjne! i...pewnie równie pyszne :)
halina17 22.06.2011 14:23
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak