Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z wiśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1/2 szkl
masło 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana gęsta 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 szt
twaróg 1 kg
jaja 8 szt
masło 1/2 kostki
śmietana kwaśna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy
cukier puder do posypania
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z wiśniami

Ciasto kruche wyrabiamy z podanych składników i wkładamy na pół godz do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wyjąć na blachę. Po nakłuwać widelcem i piec ok. 15 minut.
Twaróg zmielić 2 lub 3 razy.
Masło utrzeć z 1/3 cukru na puszysta masę, dodać twaróg, budyń, kilka kropli aromatu, śmietanę, cukier waniliowy.
Następnie ubić żółtka z 1/3 cukru, połączyć
Następnie ubić białka, później dodać resztę cukru i miksować 4 minuty.
Białka wymieszać z masą serową. Połowę masy wylać na spód dodać wiśnie,zalać drugą połową masy. Ciasto piec około godzinę w temp 180 st C.

Przygotowanie wiśni:
Wiśnie z kompotu odcedzić
¾ kompotu zagotować, wymieszać z reszta zimnego kompotu z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej, zagotować. Dodać wiśnie, letnie położyć na ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak