Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jaglana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 3 szkl.
jabłko 4 szt.
suszone śliwki kalifornijskie 15 dag
cukier 3 łyżki
cynamon
masło 1 łyżka
sól
woda 9 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jaglana

1. Zagotuj w rondlu 9 szklanek wody ze szczypta soli. Kaszę jaglaną opłucz na sicie. Wsyp do wrzątku, ugotuj na sypko.
2. jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki. Wymieszaj z cukrem i śliwkami, oprósz szczyptą cynamonu (możesz dodać łyżeczkę skórki startej z pomarańczy ).
3. W żaroodpornym natłuszczonym naczyniu ułóż warstwami kaszę i owoce. Wierzch posyp wiórkami masła. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj około 30 min. w temp. 180 stopni. Zapiekanka jest gotowa, gdy na wierzchu powstanie rumiana skorupka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 10.01.2013 21:15
a to ciekawe ?!
misia53 05.11.2012 16:03
słodka zapiekanka , super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak