Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dkg
kapusta 1 główka młoda
kminek 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
woda letnia 500 ml
ziarenka smaku 1 łyżeczka
sól
pieprz
kiełbasa śląska 4 laski
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 garść
koperek
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
ser gouda 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Kapustę pokroić na ćwiartki,ziemniaki obrać.Przełożyć do garnka ,zalać wrzątkiem, posolić i dodać przyprawy kminek , jałowiec.Gotować pół godziny i odcedzić.Wodę i ziarenka smaku wymieszać. Mąkę uprażyć na maśle , cienkim strumieniem wlewać bulion cały czas mieszając i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kapustę z ziemniakami przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem.Polać sosem i posypać bułką tartą wymieszaną z serem.Na wierzch położyć kiełbaski pokrojone na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Zapiekać przez 30 minut.Porcje na talerzach posypać posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.11.2012 19:56
apetycznie wygląda
Mariusz10 28.05.2012 22:03
pyszna
PaniMISIOWA 26.05.2012 08:32
apetyczna
alaaa 12.12.2011 18:22
fajnie pokroiłaś kiełbasę
Małgorzata77 29.06.2011 08:21
świetnie wygląda
MAR3STA 26.06.2011 23:39
bardzo smaczna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak