Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
masło 3/4 kostki
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mleko gorące 5 łyżek
cukier wanilinowy 1 sztuka
aromat rumowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Połączyć mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i masłem. Całość siekać, aż powstaną grudki wielkości ryżu. Ubić jajka z cukrem, ubijając dodać gorące mleko, cukier waniliowy i aromat rumowy. Stopniowo dodawać mąkę z masłem, ubijając do połączenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 170º ok. 50 minut. Babkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak