Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 5 szt
margaryna 1,5 kostki
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 saszetka
kakao 2-3 łyżki
sól szczypta
białko 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placek pleśniak

wszystkie składniki ciasta razem wyrobić.Ciasto podzielić na 3 części.Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną blachę, do drugiej dodać kakao - wyrobić.I teraz jedną część białą i kakaową włożyc do zamrażarki na około 1 godz. Na ciasto wyłożone na blachę rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce na dużych oczkach.Ubić pianę z białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać.Ubitą pianę wylać na ciasto kakaowe a następnie zetrzeć jasne ciasto.Piec w lekko nagrzanym piekarniku w temp. 160-170 st około 45-50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak