Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa
mak 200 g
cukier 1 szk
rodzynki 20 g
jajko 4 szt
miód 2 łyżki
mąka pszenna 1i1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa
twaróg 0,5 kg
cukier puder 1 szk
masło 1/2 kostki
rodzynki 30 g
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
orzechy laskowe 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1i1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec

MASA ORZECHOWA
- zmielone orzechy laskowe - 2 łyżki
- jajka - 4 szt
- cukier puder - 5 łyżek
- mąka - 2 łyżki
- bułka tarta Prymat - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
WYKONANIE - MASA MAKOWA:
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać sparzony i zmielony mak, makę, proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz pianę z białek, rodzynki i orzechy. Składniki wymieszać.
WYKONANIE - MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać zmielony twaróg, mąkę, roztopione i przestudzone masło, rodzynki i pianę z białek.
WYKONANIE - MASA ORZECHOWA :
Ubić pianę z białek i dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz bułkę tartą i orzechy, wymieszać.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Najpierw przełożyć masę makową, potem serową i orzechową. Piec w temp. 200 stopni przez 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.07.2013 20:38
fajny przepis
olkaaa 16.03.2013 13:07
bardzo fajne
smakoszek 27.01.2013 15:34
na pewno pyszny deserek do kawy
kate.500 06.10.2012 22:37
pycha
barbara11561 30.07.2012 17:11
coś dla mnie:)
Wafelek2601 28.01.2012 21:53
super
Gosia32
Gosia32 17.07.2011 19:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak