Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski na szybko

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kefir 1 litr
Szczypiorek cienki 1
Koncentrat barszczu np Krakus 100 ml
sól
cukier
pieprz
jajko ugotowane na twardo 4

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski na szybko

Kefir(gęsty np. Robico) rozbełtać w misce trzepaczką lub mixerem, dorzucić obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, dorzucić posiekany szczypiorek, dolać koncentrat barszczu( około 1/2 buteleczki 200 ml), dosypać odrobinę cukru, soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać.
Jajka (wcześniej ugotowane na twardo i wystudzone) pokroić w kostkę lub ćwiartki - według uznania - wyłozyć na talerze i zalać przygotowanym chłodnikiem.
Można posypać koperkiem jeśli ktoś lubi.
Przepis należy do bardzo szybkich - oprócz wcześniejszego gotowania jajek wszystko jest gotowe w max 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 12.08.2011 15:02
szybkie i smaczne
ziutula
ziutula 21.06.2011 16:24
uwielbiam taki chłodnik...mniammmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak