Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Żeby uniknąć rozlewu krwi, można użyć robota kuchennego i polecam do ucierania używać tarcz również o grubych oczkach. Placki są znakomite utarte także na grubszej tarce. Cebulę można dodać utartą na surowo, jak również pokrojoną w kostkę i przesmażoną na złoty kolor. Jeżeli dodajemy cebulę surową, to mieszamy ją z utartymi ziemniakami i ew. zalewamy wrzącym mlekiem. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajo, sól i pieprz. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Powinny być dość cienkie. Jeżeli ucieramy ziemniaki na grubej tarce, to możemy do masy dodać oprócz cebuli - posiekaną natkę pietruszki. Placki można podawać polane jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !