Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak pieczony w soli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
wątróbki drobiowe 5 szt
cebula 2 szt
majeranek 1 łyżka
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
sól gruba 1 kg
mąka pszenna 1 kg
masło 1 łyżeczka
pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak pieczony w soli

Oczyszczone wątróbki i obraną cebulę smażymy na oleju,dodajemy masło,majeranek,natkę pietruszki i wszystko mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.Umytego kurczaka smarujemy gotową przyprawą do drobiu,nadziewamy farszem i zszywamy nicią.Z mąki soli i wody zagniatamy gęste ciasto nieklejące się do rąk i szczelnie oblepiamy kurczaka.Układamy w brytfance,wstawiamy do piekarnika na 190 stopni na 70 min.Po wyjęciu z piekarnika solną skorupę rozbijamy i wyrzucamy a kurczaka kroimy na porcje.Taki kurczak jest soczysty i wcale nie za słony jak by się mogło wydawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.07.2011 08:39
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak