Sposób przygotowania

Utrzyj 6 jajek, 6 żółtek i cukier na puszystą, białą masę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i schłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i odsączyć, śliwki, orzechy i inne bakalie posiekać). Składniki dobrze wyrabiaj, przełóż do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy na około 60 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po upieczeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub lukrem. Jest to jedno z wykwintniejszych ciast ucieranych, łatwych ( do zrobienia i warto żeby często gościło na Twoim stole, nie tylko przy okazji świąt.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !