Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks staropolski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 gram
masło 100 gram
jaja 12 szt.
cukier 300 gram
proszek do pieczenia 1 porcja
sól 1 szczypta
orzech włoski 100 gram
śliwek suszonych 50 gram
rodzynki 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Keks staropolski

Utrzyj 6 jajek, 6 żółtek i cukier na puszystą, białą masę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i schłodzone masło oraz wszystkie bakalie, posypane mąką (rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć i odsączyć, śliwki, orzechy i inne bakalie posiekać). Składniki dobrze wyrabiaj, przełóż do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy na około 60 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po upieczeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub lukrem. Jest to jedno z wykwintniejszych ciast ucieranych, łatwych ( do zrobienia i warto żeby często gościło na Twoim stole, nie tylko przy okazji świąt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak