Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem jagodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
żółtko jajek 2
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
jagody 30 dag
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem jagodowy

Jagody opłukać, osączyć. Połowę owoców zmiksować. elatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić na parze. ŻŚółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować i gorące wlewać stopniowo do masy, ciągle mieszając. Następnie wlać cienkim strumieniem żelatynę, nie przestając mieszać. Naczynie z masą wstawić do naczynia z zimna wodą oraz lodem i dobrze ochłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić i wraz ze zmiksowanymi jagodami dodać do zimnej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Potem ponownie wymieszać masę i pozostawić w lodówce jeszcze na 30 min. Kremem i pozostałymi jagodami napełnić placuszki biszkopptowe. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak