Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z gorącym bekonem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata 1 główka
cykoria 25 dag
bagietka 18 cienkich kromek
boczek wędzony 20 dag
jaja 3 sztuki
oliwa 3 łyżki
musztarda 2 łyżeczki
ocet winny 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
cytryny 0,5 soku
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z gorącym bekonem

Cykorie i sałatę umyć, rozdrobnić. Przełożyć do salaterki, Bekon pokroić w słupki, usmażyć. Dodać do sałaty razem z wytopionym tłuszczem.Wymieszać. Połączyć: musztardę, sok z cytryny, ocet winny i szczyptę soli, wymieszać, dodać oliwę, doprawić do smaku pieprzem. Bagietkę zarumienić w piekarniku, Czosnek obrać i zmiażdżyć. Natrzeć nim upieczone grzanki. Jajka ugotować na twardo. Na patelnię po smażeniu bekonu , wlać łyżkę octu. Ogrzać ocet na silnym ogniu, powstały sos dodać do sałatki, wymieszać. Posypać pokrojonymi grzankami i jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 21.06.2011 11:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak