Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZALEWAJKA Z PODKARPACIA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 3/4 kg
boczek wędzony 20 dag
kiełbasa 50 dag
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
czosnek 5 ząbków
ziele angielskie 4 ziarenka
majeranek 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej 2 kieliszki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarnka

Przepis i sposób przygotowania na: ZALEWAJKA Z PODKARPACIA

Z mąki i 2 l przegotowanej letniej wody zrobić papkę. Dodać posiekany czosnek. Garnek obwiązać gazą i odstawić na 4 dni w pokojowej temperaturze. Kiełbasę i boczek zalać litrem wody i gotować 20 minut. Gorącym wywarem zalać ziemniaki pokrojone. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Wlać do tego zakwas i gotować dalej, dodać kiełbasę pokrojoną, czosnek, majeranek i sól. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć z boczkiem pokrojonym na drobną kostkę. Wlać na talerze i okrasić boczkiem i cebulą. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 09.09.2011 22:41
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak