Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pstrągiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 15 dag
jaja 5 sztuk
marchew 3 sztuki
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
śmietana 25 dag
mleko 100 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek
filet z dowolnej ryby 20 dag
cytryny 2 łyżki soku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pstrągiem

Mąkę przesypać do miski dodać masło pokrojone w wiórki, jajko, sól i 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Marchew pokroić w plasterki, obgotować w osolonym wrzątku - ok. 5 minut. Zieleninę posiekać. Śmietanę wymieszać z 3 jajkami i mlekiem, wsypać zioła doprawić pieprzem i solą.Wymieszać. Dymki kroimy w krążki. Rybę na kawałki. Należy ją skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Formę lekko natłuścić. 3/4 ciasta rozwałkować, wylepić dno i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć warzywami i kawałkami ryby. Zalać przygotowanym sosem śmietanowym, piec 30 minut w temp. 200 stopni. Pozostałe ciasto rozwałkować i posmarować jajkiem. Piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni. Gotową tartę z pstrągiem wyjąc z formy, udekorować koperkiem i przykryć pozostałą częścią ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak