Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet pomarańczowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 6 szt
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 6 łyżek
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 2 pomaranczy

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet pomarańczowy

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek. W ten sposób uzyskamy kubeczki.
Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki. Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą.
Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
Suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 20.07.2012 09:37
super przepis i piękne zdjęcie
Anna133 17.02.2012 18:44
aranżacia boska
rutynka 05.10.2011 10:23
Bardzo estetyczne podanie. Smakuje myślę, że rewelacyjnie
kochanyptysiu 29.04.2011 08:35
cudo
accee 28.02.2011 22:06
Lubię takie :)
Jolanta40 18.01.2011 23:42
pięknie podane
ZEWA 21.12.2010 13:26
czasami najdzie mnie wena twórcza, hi, hi
Sarenka 21.12.2010 00:14
Piekne zdjecie!
SmacznaPyza 26.11.2010 08:50
pięknie podane, aż chce się skosztować
SmakolykiJoanny 29.09.2010 08:59
rewelacja
kasiurek 04.09.2010 13:15
świetnie podane!
justyna111 03.09.2010 21:43
apetyczne
Lidia11 03.09.2010 19:59
super podoba mi się to wykonanie
Anula1 17.07.2010 11:17
Bardzo dekoracyjny deserek.
bernika 25.06.2010 00:16
super elaganckei!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak