Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka pszenna 1 kg
sól 1 łyżeczka
NA FARSZ
ziemniaki ugotowane 1 kg
twaróg 500 g
cebula 2-3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
mięta ekspresowa 2 saszetki
woda 400 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi

Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.

Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 18.02.2012 16:24
nasze ulubione
rjustysia 18.02.2012 13:49
ech, pyszności :)
ewelinapac 06.11.2011 10:39
moje ulubione
marcia71 25.09.2011 00:48
uwielbiam ruskie
agnieszka214 11.04.2011 09:16
pycha
accee 28.02.2011 22:06
Polecam
ZEWA 06.02.2011 15:05
ha, ha ja też
pioge7 06.02.2011 09:34
uwielbiam takie pierogi
ZEWA 06.01.2011 22:21
dzięki
gosia47-47 06.01.2011 12:20
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak